Söndagsskolan | Lektion 17: Guide för gott mokakaffe – Kaffemissionären

Söndagsskolan | Lektion 17: Guide för gott mokakaffe

Mona Lisa hade sitt leende och Mokabryggaren har sin självklara charm. I veckans lektion av Kaffemissionärens Söndagsskola så ska jag försöka mig på att ge kloka råd om något jag är relativ nybörjare på: att behärska kökets mokapär! Men eftersom min bättre hälft på hemmaplan länge använt bryggmetoden så har jag helt enkelt satt mig in i saken. Bryggmetoden ger oss möjligheten att brygga intensiva smakupplevelser. Och som med allt annat i livet, är gränsen hårfin mellan styrka och svaghet. Här är mina bästa tips för att få ett jublande gott och smakrikt kaffe, i stället för ett bittert och bränt.

Veckans hemläxa:
Brygg en kanna mokakaffe!

1. Om du har egen kvarn: (annars gå direkt till steg 2).
Mal kaffet något finare än bryggkaffe (På handkvarnarna som säljs i webbutiken brukar jag själv köra 15 ”klick”.)
2. Fyll den undre behållaren med vatten, upp till (men inte över) ventilen.
3. Fyll på med kaffe (exempelvis Milda Makter!) i filterbehållaren. Jämna till pulvret med fingret. Behållaren får gärna vara full, utan att packas eller pressas ihop. Hur mycket kaffe som går åt, beror därför på storleken på din mokabryggare.
4. Ställ mokapären på plattan och vänta tills kaffet börjar pressas uppåt och börjar fylla kärlet med kaffe. Jag brukar köra nästan full värme på spisen, tills det kokar upp.
5. När det börjar fräsa och frusta och kaffet inte längre rinner fint utan snarare ”hostar” och ”puffar” ut ur pipen, ta bort mokkapären från spisen och låt kaffet svalna av.
6. När kaffet är klart, rör runt med en sked i kannan så att drycken blandas.

Bönhört tips 1: Om du vill att det ska gå fortfarare kan du hälla varmt vatten i behållaren från början.

Bönhört tips 2: Förbered en behållare (exempelvis en kastrull) med kallt vatten för att snabbt kunna kyla ner bryggaren när kaffet är klart. Ju längre kaffet ”hostar och frustar”, desto beskare blir det. Självklart sänker du inte hela mokkapären under ytan, utan bara den undre delen. Det är trots allt avkylning och inte dränkning vi eftersträvar.

Som vanligt finns inga rätt och fel när vi utforskar och lär oss mer om kaffe.

Lycka till!

Kaffet gott,
Allt gott

/Viktor

 

Alla lektioner